Anak bulan syawal 1435 dah nak muncul... tak esok... lusa... raya ler kitorang... Tgh tunggu pengumuman dari Central mosque London dan Masjid Doha, Bradford. Kalut gak ler kalau esok raya. Dapur dan oven kiter lom berasap lagik ngan cookies dan juadah raya...
So, jam 3 ptg kiter pun mula ler meggulung halus-halus kulit popia.. tuk buat kerepek pedas.... maka tak lama komdian...
tarang.... dah siap satu kuih... popia pedas
next... hurm nak buat apa yer??? Nak membaking biskut, kat umah niii hanya kiter menggemar biskur raya nii. Kalau kat Malaysia pun kiter tak mengigih pun membuat or membeli biskut raya.... Kalau ada pun tart nenas dan semperit aje! sebab biskut lain tak dop sambutan!!! Tahun lepas langsung kiter tak buat biskut raya!
Tahun niii cam nak gak ler satu... hurmmm biskut apa yer????
Crystal ball pun ok gak kan??? So kiter gi ler tgk entry kiter yang lepas.
Time kiter buat niii biskut niii cam keras dan rangup sikit...
So ngan sukatan yang sama kiter ada buat pembaharuan sikit... hasilnya.... tak chantik sangat cam yang lepas... tapi rasa dia kiter suka sangat-sangat... tester pertama khaleef, sebab dio sowang jer tak pose! banyak gak ler dia makan. Biskut nii kiter open pada along, kakak dan ayah pada pagi raya... hurm 3 per 4 biskut dah habishhhhh!!!! En hubby kata sedap.... bila dia makan biskut raya ni berkali-kali... dah tutup tupperware dia bukak balik... means that kali niii memang sodap... lembut dan memang melt terus dalam mulut... nampak gayanya pas jumpa supervisor raya ke-3 nii kiter kena buat lagik... hik hik hik... sebab anytime biskut ni akan wattaaammmmaaattt!!!
Apakah rahsia biskut ini berbeda dari yang kiter dah buat sebelom nii??? Yup bahan tetap sama... cuma... meh zoom resepi dan apa yang telah kiter ubah!
BAHAN-BAHAN (kiter dapat lebih kurang 50 biji)
250g tepung gandum (kali niii kiter goreng dulu tepung kasi ringan... pas tuuuu tunggu sejuk and next kiter blend sebab kiter tak dop ayak... hahahahhaaaa ni aje pembaharuannya!)
125g minyak sapi
125g gula halus (kali ni kiter kurangkan sikit gula... tak banyak... 5g aje... cehhh!!!! kunun nak kurangkan manisan... tapi sikit bangat kurang nyer!)
pewarna (merah, hijau dan kuning)
CARA MEMBUATNYA
1) Gaul aje bahan-bahan tersebut kejap aje dah jadik doh
2) Bahagi kepada 3 adunan
3) Kalerkan setiap doh ngan kaler yang berlainan
4) Buat bulat kecik-kecik
5) komdian cantomkan 3 bebola kecik tu menjadik 1 bola sederhana besar
6) masuk dalam paper cup
7) bakar 180'c selama 20 minit
8) Bila dah sejuk... taburkan gula
9) Simpan dalam balang kedap udara
10) Finally... makan!! Yummyyyy!!!
dahhhh..... siap dan buleh dimakan kurang dari satu jam... tak payah terap bagai... simple... dan sesuai tuk orang "rajin" cam kiter! Ni rupa nyer.. tak chumel sangat kali niiii. May be paper cup dia menyebabkan dia tak naik seri... ek eleehhhh alasan!!!! ...
Tak chumel pun tak po! Janji depa suka... ni haaa tak tgh makan my Crystal Ball nii... suka benau dia!
Kuih ke-3 lak... ingat nak buat satu lagi kukis... dah sangai groud hazel, almond flakes dan biji kuaci.... tapi cam kena utamakan dulu bahan-bahan tuk main dish (kuah kacang dan sate goreng)... maka nuts yang dah disangai tadi kiter KIV dulu.... hik hik hikkkk. Projek akan disambung semula komdian... paling awal pun 3rd raya kot!!!!
No comments:
Post a Comment