Tuesday, October 21, 2014

Thorpe caravan park, Linconshire-Part 1

Salam guys... 

Entry kali ini sekali lagi citer siaran tertunda... Kejadian sebenar berlaku pada 5 September 2014... and today... 21 October baru nak ke udara... Hahhahaaa... nak kata tuan tanah bizzi tuuu idak ler... cuma mahmood nak menulis tuuu tak maghhiii... so, jadik ler stori siaran tertunda kan???? Setelah balik berchoti-choti dari Scotland semalam.... dan setelah menikmati keindahan alam di bumi Scotland... baru mood tu datang... tapi... banyak gak ler benda yang boleh di share kat sini tak dapat nak di kongsikan bersama sebab... mok cik niii nak mula nak lupa laaaa keh keh kehhh...

Kiter kongsi mana-mana part yang boleh diingat aje ler yeaaa????

As per tajuk entry... kisah niii adalah kisah perchotian kiter ke Thorpe caravan park, Linconshire, UK... Aktibiti berkaravan lagik...  As usual... pemilihan tempat dan agenda lawatan... kiter tak involve coz masa tu kiter sibuk studi... maka atas inisiatif Dr Fauziah & family ler dapat ler kiter mengedeng-ngendeng dan bermanja-manja... hahahhaaaa... ada yang jelez kaaa???? 

Bertambah beshhhh... kali niii aktibiti caravan kami dimeriahkan lagik ngan kehadiran 2 famili... Famili Baini & Zizie... Tapi... kami berempat kuarga idok lerr share satu caravan... mau cam tin sardin lak nanti... hahahhaa...

Kiter and family sekali lagi berkongsi caravan ngan Dr Fauziah... manakala Baini dan Zizi satu caravan...



Perjalanan dari Bardford ke Thorpe caravan park, Linconshire mengambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit



 Lebih kurang jam 7.40 petang kami sampai di tempat yang dituju...



As usual... kena laaaa check in dulu kan???


 Ni dekorasi dalaman caravan kami kali niii. Lain caravan... lain size dan lain dekorasinya. Kalau tak silap... caravan kali nii bersaiz 40 kaki X 2 kaki.


 Kitorang nyer caravan... yg ada 3 bilik... bilik no 2 dan 3 sama patent dan saiznya.


 caravan yang kitowang dapat kali niii ada 2 tandas dan satu darinya disekalikan ngan shower


as usual... pinggan mangkuk... periuk belanga.... dapur & microwave... memang lengkap... cuma kalau berhasrat nak guna... kena stanby tanah ler kan... tuk aktibiti samak menyamak...


Ni main bed room.... hurmmm... nasib kitorang kali niii.. caravan niii tak sediakan bed sheet.,.. hahahaa... Tapi, kalau dah ngantuk... tido aje laaa kan....? Main bedroom nii kiter, Khleef dan en asben yang tido kat sini... Dr fauziah dan anak bongsu beliau tido 2nd room and 3rd room Sephia dan ank sulung Dr fauziah. Manakala Dr Nur Azman dan Kimie... tido kat sofa bed kat  luar. Pas dinner dan chit-chat... memasing Zzzzzzzzz!



Ni lak menu pagi kitorang.... kiter just sediakan bun sausages... set mee rebus tuuu... sapa lagik punya keroje???? Dr Fauziah ler kan... rajin bebenau beliu buat benda-benda cam nii.. Siap ada kek sarang semut lagik...  


Kami jadikkan caravan kami sebagai port makan-makan dan gathering. Sementara tunggu ahli jemaah cukup bilangannya.... depa excersize dulu kat luar karavan



 Pemandangan permai di pagi hariiii... nyammmaan gitieewww


 Aikk... nak makan pun kena berkawad dulu kaaa???? Meh kiter perkenalkan anggota "batalion" Bradford yang ada pada hari itu: dari kiri berbaju oren... itu ler my kekasih hati... hehehehheee... sebelah dia tuuu Azahan (kekasih hati cik puan Baini). Next tuuu Dr Nur Azman (pengarang jantung Dr Fauziah) dan hujung sekali tuu Zahid (abang cayang kepada Zizie)


Selesai aja kawad ringkas... jom kita makannn.... 


Mem besau Zizie dan Baini sedang berdikusi isu hangat tuuu... lom boleh makan lagik... hahahhaaa


Selesai makan... kami pun meneruskan agenda perchotian... before that... kena ready ngan mamat monkey niii. Apa ke benda tuuu???


Ni pas kuar masuk Park niii. In case kalau guard tanya kan? Tapi... depa tak mintak pun... mintak time nak masuk entertainment  & swimming area aje!



Oh yea.... nak jenjalan sekitar bandar dan kawasan sekitar ley naik bas nii... tapi kitorang tak naik punnn coz tempat yang kitorang nak tuju tak masuk dalam coverage... Aiikkkk ke mana??

Jeng... jeng... jenngggggg.... ke mana kyerrr????


Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............


Setelah mengharungi perjalanan selama 1 jam lebih... kami sampai ke tempat niii... "Gallery Hill Farm"


Aktibiti PYO (Pick Your Own) Apple....



Sebaik aje parking kereta... kami beramai-ramai gi kat tent hijau tuuu...



Tengok dulu demo depa kupas kulit epal nii... hehehee... seronok leeerrr beb...


video
 Asyikkkkk nyer!

Dah ended epal tuuu macam spring gitiewww.... dan boleh makan...


 ni antara jenis-jenis epal yang ditanam kat sini...tapi yang ready di petik hanyalah epal mak cik Katy... epal nyer kecik dan masam manis rasanya




 Sephia and her best friend... Aisyah... anak Baini


 Kimie and his buddy


 Petik dan terus ngaaappp..... ragup dan fressshhhhh sangat epalnya


Membelek epal yang menjadi pilihan hati 


 mamat nii lom excited lagik masa nii... baru bangun tido... tengah mamai lagik tuuu


Masam jer si Khaleef...  lom berpijak di bumi nyata lagik... hahahaa



Tengok... banyak buah yang bertaburan... bila ditanya depa nak buat apa ngan buah2 tuu... Jawapannya... just leave it cam tuu...  Depa takkan kutip buah-buah tuuu dahhh. Cam sayang sangat kann???? 


 Buah-buah yang lom masak lagik...


Plastik lom pun diisi... tapi... buah dah banyak masuk pewot nii... hehhehehe

al-maklum lerr sedap benau makan buah yang segar-segar gini... 


Bukannya selalu dapat experience cam gini Danish kan (anak bongsu Baini)?



Sepanjang kami petik buah tuu... Ada 2 orang anak mat saleh asyik follow kitorang.. Tak caya... cer tengok gambar belakang Khaleef tuuu. Kitorang ambik gambar... depa pun sibuk ambik gambar...  Ke depa dok perhatikan yang rombongan kitorang asyik makan aja epal-epal tuu??? Huhhhh... cuak gak kitorang.


Ghuper-ghupernya... ni cucu-cucu owner farm nii... depa nak berkawan ngan kitorang... siap bawak kucing dia jenjalan ngan diorang... ajak bebudak niii pegang  kuching tuuu...



 ok anak-anak... jom start petik masuk plastik kita pulak!


 Oppsss... bergambar kenangan bersama keluarga dulu..


Baru nak berpijak di bumi yang nyata setelah menghabish kan 3 biji epal... muah haaa haaa


 Yang bernaju putih tuu pulak datang dengan cucu-cucu dia... kali nii depa bawak anak ayam pulak!


Pas tuuu ajak kami ke kawasan sebelah.... oh.... ada pear rupanya! Pear dia besar bangat.... lebih besar dari penumbuk kiter tauuu!!!


Mulanya dia tak bagi petik pear nii... sebab it not ready yet... tapi... akhirnya dia kata ok dan berlari gi ambik plastik lain tuk kami isikan ngan pear nii


Anak-anak kitorang laaakk.... dah tertarik ngan buah-buahan lagik... sebab cucu-cucu dia layan bebudak niii tuk masuk tengok nii


 ayam je pun... tapi... anak-anak kitorang niii cam excited sesangat...


 owner dia nii pulak siap datang bawak pisau... potongkan pear... 


 bagi kitorang makan beramai-ramai....


 Masya-Allah... rangup dan manis sangat rasanya... The Delicious pear eva... hahhahahaa


Ini ler peserta rombongan Cik Kiah kali niii....


 Dah siap PYO... timbang and bayar time...


 Kiter kena dalam GBP8.48... untuk almost 5 kilo epal dan 5 bijik pear yang lebih besar dari penumbuk kiter... hurmmm mahal ke murah???


Pada kiter... ianya mahal... Mahal yang bukan letakknya pada harga sekilo epal... Mahal letaknya pada pengalaman indah..... suwweetttt memory yang tak mungkin dapat kiter lupakan... Dengan layanan yang istemewa dari owner farm.... membuatkan kita rasa ini ler pengalaman PYO yang paling beshhh  yang pernah kita alami... So, Those yang ada kat UK... kiter sangat cadangkan kalian singgah kat sini. Cuma kena bukak FB dia laaa nak tau bila buah-buah kat sini ready for picking kan???



 Before pulang.... anak-anak dara niii menari riang ala-ala ballerina


 Si ibu pun riang ria gakk... hahahhahaha


Si khaleef juga hepi dan nak berkongsi kegumbiraan ngan "Ochi" diaaa.....

Rasanya... stori percutian kiter kat Thorpe caravan park, Linconshire nii kiter stop dulu setakat nii... bertemu lagii kat entri akan datang... 

Dahhhhhhh....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails