Wednesday, May 27, 2009

Gem Island hari pertama

Spt yang kiter bagi tau... kiter bercuti kat Gem Island.... pulau niii diambil sempena ngan sejenis pokok buah iaitu GEMIA.... Pulau niii hanyalah pulau kecil dan terletak tak jauh dari Pulau Kapas....

Dari Kuala Terengganu.... kitorang naik kereta ke Jeti Marang.... sesiapa nak parking kete kat situ pun boleh...


Untuk ke Pulau, Kitorang diminta ke kaunter Suria Link niii....




tengah tunggu bot... just bawak 3 beg termasuk satu beg galas.... Kitorang ambik trip kul 11.00am



perjalanan pergi.... amat menggerunkan... dah lerrr tak pakai life jacket....






laut sedikit bergelora....so naik bot ni terhentak-hentak, cam naik kuda pun ada.... perut pun naik mual..... masa niii macam-macam terlintas dikepala.... mata lak tercarik-carik kat mana diorang letak life jaket if anything happen nanti..



selamat sampai gak kitorang akhirnyer..... Ketibaan kitorang disambut oleh pengnurus Resort, En Idham dan kitorang dihidangkan ngan welcoming drik & pas tu terus check-in


kami dapat bilik Jade 18... nama-nama bilik diberi berdasarkan nama batu permata



Sebaik masuk kat bilik..... kimie terus merasmikan dulu master bed nih.



didie lak nak rasmikan extra bed sambil minum susu



pemandangan dari balkoni bilik.... kat bawah bilik niii air laut.....


pemandangan dari bilik ke kaunter depan.



pas check-in... kitorang terus aje lunch.... punyer ler lapor sampai tak sempat nak berpossing.... pas makan, tengok anak-anak penyu yang baru menetas. Menurut depa.... penyu menghasilkan telur lebih dari 100 biji.... kali niii yang selamat menetas hanya 98 ekor sahaja. anak-anak penyu ini akan dijaga sampai saiznyer melebihi saiz tapak tangan kita.... dan akan dilepaskan ke laut bila didapati ia benar-benar kuat dan boleh cari makan sendiri.... Hasil kajian didapati yang betul-betul boleh dijangkakan hidup hanya 2 ekor sahaja.... maka penyu harus dilindungi agar ia tidak pupus....



dalam kul 2.30pm... tanpa melengahkan masa... kitorang terus terjun ke laut.... keadaan cuaca ketika ini tidak ler panas sangat... ok laaaa untuk beriadah


air nye jernih sekali.... sampai kan dalam air nih kitorang boleh nampak pasir... kat area kitorangmandi nii banyak gak coral.... tapi sayangnyer banyak sangat yang dah mati...


dah penat mandi manda.... kiter berehat jap...


Kitorang bertiga seronok bermandi manda.... yang anak dara sorang niii menjerit-jerit tak nak masuk laut... takut.... alih-alih dia duduk ajer kat pantai... main pasir.




dah penat bermain air..... perut dah terasa lapar yang amat.... tak sabar-sabar nak dinner... tepat kul 7.30pm.... kitorg terus jer turun dinner... ni antara lauk-lauknya.... ikan....


sup seeweed dan udang masak sweet sour


sayur


dessert kaya pie.... sodap wooo.. Even dah kenyang makan nasik tadi.... habis gak pie nii kitorang kerjakan.. sori gambo agak blur....
Balik bilik.... rehat jap... pas tuu memasing tido.... Didie dan kimie tido ngan lenanya. Tetiba tengah malam kimie bangun melompat dari katil....
"Ibu... along tak sedar laaa... tiba-tiba dah terkencing..." kata kimie
"Hah.... awak kencing atas tilam kerrr...????" ty kiter
Kimie hanya menganggukkan kepala... Kiter cepat-cepat lap dan nasib baik air kencing dia tak meresap lagik kat tilam.... so alas sikit ngan selimut... salin baju... and dia sambung balik tido....
Nak marah kat dia pun tak boleh... kiter lupa nak selimutkan dia tadik.... kalau kat umah kimie niii tido dalam bilik dia dan bilik dia tak der air-cond coz dia niii memang tak suka sejuk. Berbeza ngan didie.... tido mesti nak sejuk/air cond.... tak nak selimut dan dia boleh tido tak berbaju even dalam air cond tuh.... Ermmm.... macam-macaaammmm.
SEkian ler dulu catatan kami di Gem Island untuk hari pertama...

1 comment:

nashora said...

Erhmmm...tujuh tahun lepas....kita berdua jer.....kemudian...la nie dah tambah 2 orang.....another 7 years.....erhmmm.....

pas nie kena cari tempat yg ada laut n kolam renang....tapi x leh la pergi bukan waktu sekolah...anak teruna kita dah nak masuk darjah satu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails