Wednesday, July 14, 2010

Sang kancil dan Buaya...

Salam...

Haaa... ingat tak ape ke menda tuh??? Alaaa... Cerita dongeng masa kita kecik kecik dahulu.

Kalau datang my mahmood, kiter akan storikan cerita-cerita cam niii untuk jadi halwa telinga anak-anak kiter before diorang tido. I bukannya nak masuk bakul tau.... tapi kalau kiter bercerita kat budak-budak nii, diorang begitu excited dan teruja sesangat... depa kata best sesangat i bercerita... siap ada gaya.... suara kecil besar... dan pendek kata budak ni kata "BEST"!!!(isy.. isy... isy... cam kembang kempis ler pulak idung i ni... dan tetiba blusher ler pulokk i punya muka... shy... shy cat la katakan.....). Hurmmmm tak sia-sialah ibu niii masuk pertandingan bercerita (sekolah rendah) hingga ke peringkat Negeri Pahang nak oiii....

Tapi... lately kiter dah bnyk habiskan masa kat Hikayat 1001 malam yang sampai laaa nii belum dikhatamkan kesemua 4 buah buku tuh. So, bila budak-budak nii mintak kiter bercerita... i pass it to Mr. Asben. Bila cam tuh... anak2 dah mencebikkan muka... "Tak best..." kata mereka.

Maka Sang Ayah pun terasa tercabar dan mula mencari idea camner nak menarik minat anak-anaknya mendengar dia bercerita. Maka berlakulah sesi bercerita yang sungguh creatif...

Sang Ayah: Tukang Karut (stori teller daaaa)

Sang Kimie: Sang Buaya (Pelakon)

Sang Sephia: Sang KAncil (Pelakon)

Bila "Tukang Karut" kata... pada suatu hari, seekor kancil sedang berjalan-jalan.... makan Sephia pun akan merangkak berjalan macam si KAncil.... dan begitulah seterusnya.... Maka... budak-budak pun enjoy jugak laaa ngan citer ayah dia.

Last 2 week kan... bebudak nii mintak tgk citer "ZOO"... so mula laa bersemangat depa collect star nak cukupkan 30 star. Pelbagai soalan dah diberi.... so the final soalan......

"Cerita kan kisah Sang Kancil dan buaya"

Tetiba adik terus merangkak dan kimie terus meniarap.... dan mula bercerita... Nak tergelak pun ada...

Wahhh!!! berkesan sungguh method yang digunakan oleh Sang Ayah... Maka kini... ibunya pulak yang rasa tercabar... Hurmmmm....

Actually.... kiter nak attachkan kat sini movie aksi lakonan dan siri bercerita bebudak nii. Bukan apa... sebagai evidence bagi menyaport my stori kat atas. Tapi... payah nak up-load movie... my berukband slow.... tapi.. tak pe laaa... since entry nii kiter dah karang 4 hari yang lepas, tertangguh la pulak masa tayangannya (isy... tertangguh cam filem Dr Rozmey laa pulak bunyinyer kan?)... maka i post ler dulu entri niii... kalau movie dah ready kiter akan masukkan komdian.

2 comments:

nashora said...

pas tu depa minta citer lagi2...so kena cari idea....pas nie kena citer...sang buaya, sang kerbau n sang kancil....since ayh dia tukang karut...ibu kena participate....hahahaha lagi menarik....

kisahwanida said...

salmi, ai tak pernah bercerita tuk anak2 ai.... macammana nak wat ek... patutlah depa kata ai ni garangkan.... huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails