Tuesday, September 16, 2014

Alton Tower

Ini kisah 30 Ogos yang lepas... hahahhaaa baru berkesempatan nak muatkan kisah niii... Nak kata bizi tuuu idok ler... tapi nak menulis niii kena ada mah"mood" kan???? So, pepaham aje ler why lambat nak up date stori kan?

Ini kisah berlaku di weekend terakhir summer holiday. Kami ke Alton Tower Theme Park, bertempat di Staffordshire, United Kingdom. Mengambil masa kira-kira 2 jam dari umah kitorang.


Taman tema di ala-ala Sunway Lagoon gak ler.... tapi lagi besau dari Sunway Lagoon kita tu. Kat sini ada Theme Park, Water Park dan Hotel and Splash zone.






 Kitorang park kereta kat zon D. Dari sini kena naik train (free) yang disediakan. Perjalanan dari sini ke main entrance bih kurang 20 minit gak ler... Haaa... boley bayangkan tak besarnya Alton Tower nii. Katanya Park nii ley memuatkan 28,000 visitor dalam satu-satu masa... huhhh... ramai tuuuu...



 Dalam dok que tunggu turn nak naik train... sempat ler snap dua tiga picture kenangan.



 Dah  beratur 15 minit baru tiba time kitorang...



 Dalam train


Dah sampai main entrance


 Since kitorang ada Merlin Pass...  kitorang tak perlu beratur beli tiket... just scan the card... and mulakan pengembaraan.

 Bergambar doluuu...

Alton Towers Theme Park ni besau... ada bih kurang 11 park... (Towers Street, Katanga Canyon, Gloomy Wood, Forbidden Valley, Adventure Land, X-Sector, Mutiny Bay,Cloud Cuckoo Land, Dark Forest, CBeebies Land dan The Towers and Gardens. 

Nak singgah setiap park dalam masa sehari konpem tak boley punya. Tambah-tambah lagik dengan makluk yang begitu ramai niii. So, Jom zoom theme park mana kitorang singgah.



 1st Park... CBeebies Land... tuk kategori anak-anak 4  thn ke bawah punya ride.



 ramai nyer owang usah cakap ler



 Tgh tunggu turn nak naik our 1st ride. Notis kat depan tu kata 45 minit... huh almost satu jam gak ler kitorang beratur... baru ley naik ride tuu..



Sib baik ada benda yg boleh dimain sewaktu tempoh menunggu tuuu..



 Ni laaa ride pertama kitorang... hahahhahaa



 Khaleef rasa macam terpegun... hihihihii



 Ride tu bawak kami pusing-pusing satu Cbeebies land nii



 Dari kejauhan kami dah aim nak bawak anak2 naik train Post man Pat... lak



 Sekali waktu menunggu dia 50 minit.... jadik tukar plan, kitorang bawak anak naik wheel go around nii... tapi hanya sesuai untuk bebudak 2 thn ke bawah aje... huhhh... baru pusing satu pusingan... anak2 yg dah besau tarik muka boring... Kimie??? hahahaa... tak boleh naik benda alah tuuu... hikhikhikk...



 Lain-lain ride kat sini kena que panjang. Hurmm dari buang masa beratur, next lepak kat show area aje ler... main ler mainan traditional... 




 Kat adventure land pun sama. Nak naik sonic roller coaster ni contohnya, kena beratur satu jam setengah... huhhh buhsan toooiiiiiii!


The similer ride ni lak kena beratur 120 minit...  nak ker??? Huhh silap lak gi masa cuti sekolah dan lagi worst... minggu terakhir cuti sekolah... huhhh!!!!



Sana sini ramai orang... so, kitorang decide gi kat Tower and Garden park lak...



Masuk dalam castle niii... patut ler tak ramai orang que... adventure yang membuhsankan!

Kuar aje dari situ... Khaleef buat projek poo poo. Alamak... stock pampers tinggal dalam kereta laaa... Huh tarpaksa ler kami menapak ke main entrance yang jauh beb... dari situ kena naik train bagai... huhh memang spoil gak ler mud kitorang hari tuu.

Tapi dah alang-alang kami kami gi kat car park... kiter bawak sekali lah picnic bag yang kitorang tinggal tadik. Oh yea... theme park kat sini ada gak jual halal food and juga tak kisah kalau kita bawak outside food... tak macam Malaysia... dah ler outside food tak dibenarkan. Makanan yang dijual dalam Theme park lak berganda-ganda mahalnya... Hurmmm... tak baik ler cam gitu kan. Kalau dah tak benarkan tuu tak pe lagik... asalkan price dia reasonable kan???


 Next ride... kena pakai baju hujan... kalau idak... lenjun... depa nii ley tembak kapal lain or orang atas darat. Orang atas darat pun ley tembak diorang. Hahahahaaa... kitorang tak naik pun. 

Kat sini banyak gak ride yang boleh membuatkan kita basah lenjun... but jgn risau... ada drier besau... rambut dan baju ley kering punya... tapi kena masuk coin ler!



 Pas lunch... ada ler pusing2 a few park.. main 2-3 game yang tak berapa nak adventure. Sebab game yang besh... besh mauu dua tiga jam kena beratur. Takut penat-penat beratur...kriteria ketinggian anak-anak menjadik batasan. Tak semua ride sesuai untuk anak-anak kecik macam Khaleef dan Danish... huhuhuhuu... 

Nak naik ride yang semua boleh naik tak banyak. Yang Khaleef ley naik... kimie dah tak boleh naik... nak naik yang kimie ley naik.. Kheleef lak yang tak boleh naik... Nak layan permintaan Khaleef aje rasa cam tak fair kat Kimie. Begitu ler yang sebaliknya. Sephia bernasib baik... majority ride dia boley dua2... hihihii. So, bagi adil pada anak-anak. Plan kitorang nak berpecah... ayah, kimie dan Sephia naik ler ride tu... Kiter bawak Khaleef ke Cbeebies land... sebab kat situ aje 100% ride yang ada boleh dimain oleh Khaleef. Tapi... disebabkan kapasiti manusia yang ramai tuu... kitorang decide nak balik aje.



 Sebelum tuu... melalui pirate zone kat Mutiny Bay Park ni dulu...  



Cian kat depa berdua niii.. tak puas main... lain kali kita gi yea nak...


 Memandangkan Cbeebies land nii dekat ngan main entrance, kitorang try singgah kat Post man Pat ni punya ride. Beratur... huhh... dekat sejam... pada hal naik ride ni dalam dalam 3-5 minit aje... cehhh!!! Geram gak... janji anak-anak hepi!



 Ok Khaleef, yr mission accomplish yer my dear!

Next kiter bawak anak-anak dan kawannya (kecuali Khaleef)main game ni:
 At Justin House. Sib baik... rezeki anak-anak... tak payah beratur tunggu giliran pun... terus ley masuk. Before that... kutip soft bullet nii doluuu...



 Loading the bullets.... 


and seranggggggg!!! Dengan berakhirnya adegan tembak-tembak nii... tamat ler sudah adventure kami kat sini... 

Tak banyak ride pun yang boleh kami naik. Sib baik masuk pakai Merlin Pass, kalau berbayar...memang regret tahap cipan. Hurmmm... kalau ada rezeki, kami akan singgah lagi kat sini. But not during holiday or weekend... Hihihii saja nak fully utilize guna Merlin Pass... hahahhaa... dahhh!!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails