Tuesday, September 2, 2014

Percutian ke NothWales part ii

17 Ogos 2014...

2nd day kitowang kat North Wales. Misi hari niii nak ke Snowdonia lak... but before that, bekpas dulu ngan jemput-jemput kentang dan roti... 

Pastu, buat sesi lawatan kat Conwy bay Carboot doluuuuu baru ler ke Snowdonia. Actually kat UK ni, nak gi ke satu-satu tempat kena dapat poskod dia... punch dalam navigator (yang kitorang punya navigator namanya Tom Tom). Kalau punch no rumah... Cik Tom Tom tu siap guide sampai depan pintu umah. Tapi nak dijadikkan cerita... sejak Jumaat lepas kebolehpercayaan kami pada Cik Tom Tom telah goyah sama sekali sebab sesekali dia lambat baca sampai kami salah masuk jalan... dan kenkadang dia terus lost... Setelah diselidiki... kami dapat tau yang sejak Jumaat ada masalah satelite... maka... kita pakat redah aje.... bukan salah mu Cik Tom Tom



Sib baik Dr Nur Azman ada bawak manual map. Boleh back-up Tom Tom bila dia start fenin.. memang banyak signage kat tepi-tepi jalan, but... susah gak nak memahami wales punya signage!

Even tah ke mana-mana Tom Tom tu bawak kitorang... tapi, kitorang ok jer... sebab pemandangan kat sini memang menarik... belum pernah kiter jumpa kat tempat lain... contohnya....



Dari kejauhan kiter pelik tengok bukit bukau kat sini... kaler dia pelik... bila kiter capture gambar... ini aje ghuper dia... tak sama...


Bila lalu dekat bukit tuuu... kiter nampak batu batan kaler itam kilat tersusun-susun cam papan lapis... Kalau uols nak tgk lebih jelas... kena zoom in ler gambar niii. Ini kejadian semulajadik... bukan ciptaan manusia... sebab bukit bukau gunung ganang dia bukan satu dua... tapi banyak dan tinggi-tinggi. Sungguh takjub kiter ngan ciptaan Ilahi ini....



Next cik Tom-Tom bawak kami ke mari... 



Masuk ke pekan apa namanya pun kiter tak tahu... banyak rumah rehat, hotel dan sebagainya kat sini... pelancong pun ramai....

Next Cik Tom Tom ajak kami turun naik bukit yang lebih tinggi... gerun gak. Tapi syiookkk melihat keindahan sungai yang sangat jernih airnya... dan tetiba Cik Tom Tom lost dan suruh kami U-Turn... alamak... takkan nak tinggaikan kami dalam hutan niii...



Tak lama kemudian kami nampak ada lorong parking kereta... bersebelahan ngan tempat niii.




Since dah tengahari dan dapat port chanteek niii.. kami decide lunch kat sini



Sejuk... tapi sangat damaii...



Makan ngan tenang....



Tetiba ada keretapi melintas... passenger dalam keretapi tuuu siap lambai-lambai kat kami... hihihii




Memasing nak mandi... tapi sayang tak bawak baju extra!


Celup kaki aje laaaa



Si tecik pun nak celup kaki gakkk!!!



Satu lagik ciptaan-Nya yang dapat kami nikmati.... Masya-Allah..... 
Kat sini gak laluan bagi kenu... tapi sayang masa nii tak dop orang berkenu lalu kat sini.


Siap makan, kami teruskan edisi menakluki Snowdonia...



Makin lama.. makin tinggi kami mendaki....



Dan berhenti seketika di sini... melihat keindahan alam maya ini....



Dok terpikir... camner ler penghuni kat sini... umah depa jauh-jauh... nak mendaki pun tinggi... kalau ada kecemasan masa snow... camner ler nak kuar dari sini kan??? Pakai heli kot!



Anak-anak tak ketinggalan menikmati keindahan ini.

Snowdonia..... we was here!



Chantek nyer pemandangan di mata kami... tak sama seperti di lensa ini



Ini lah KAMI


Snowdonia tanpa KAMI



Chinta di Snowdonia... kih kih kihhh


Lagi pemandangan di sini



View masa turun dari sini
  


Next kami ke Llanberis caernarfon Gwynedd (LL55 4TY) lak. Nak naik keretapi... yeahuuu...



Ni pemandangan luar station



Berlatarbelakangkan Museum dia



Mulanya kiter nak naik train daki gunung Snowdon tu... cost sowang dewasa GBP20... Sila darab ler tuk dapatkan pakej kitorang satu famili... Memandangkan tadik dengan tak sengaja kami dah daki Snowdon... so, kitorang decide naik train pusing lake aje... Cost untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak GBP20... 


kami naik dari station Gilfach DDU


Memasing dah excited nak keliling lake...


Next dia singgah kat station nii... Gupernyer nii check point pertama... pas tu patah balik ke station kitorang and so on... hahahhaaa



Pak cik ni nak check ticket. 


Maka mula lah pengembaraan kami... 


Khaleef dah mula buat hal... Sib baik kejap aje... pas tu ok balik! 


 Layan gambar...


Dah pusing lake....


video



Tak lama komdian... sampai ler kitorang kat End of line... Cehhhh... kata pusing lake... tak cukup satu pusingan pun... hahahhaaa... lake niii besar beb!



Memandangkan ni last train tuk hari niii... depa bagi masa 20 minit kitorang stop kat sini. Kalau trip sebelum niii... depa just drop sesiapa nak turun... sapa nak balik nanti... naik next train.



Sempat ler bergambar sekeping dua...


Kenangan tuk mereka! 
Nak bergambar di gigi air tasik pun tak sempat... yang dah ke sana tercungap-cungap depa berlari balik... kalau kena tinggal niii... pagi esok ler baru ley balik... hahahhahhaaa...




Dah sampai tempat kitorang naik tadik




Dari kejauhan....



Nak masuk dan kuar dari station niii kena lalu souvenir shop ni dulu....



Khaleef siap lambai kat passanger dalam tuu



Dan nak gak jadi "pilot" keretapi. 

Dengan ini... tamat ler sesi jelajah Snowdon... time tuk kembali ke tempat penginapan kami...


Banyak toi castle kat sini. Bebudak niii siap tanya... putera puteri apa lak yang tinggal dalam castle nii? Cinderella?Snow white?? hahhahhaa... Castle nii dekat aje ngan tempat penginapan kami. Cuma kami tak berkesempatan nak singgah! 


Akhirnya... sampai kami kat Pontins niii. Actually banyak gak aktiviti kat Park nii... tapi kami tak join pun... sibuk jenjalan.... hahahhaa. Petang tu anak-anak kuar jenjalan ngan ank dara Dr Fauziah... kitorang... lepak aje kat bilik... hihihii... Kiter malas nak kuar tengok sun set sejuk-sujuk gini... hihihiii... apa ler kiter ni kan???





Malam... makan sate goreng.. disediakan oleh bilik sebelah.... hahahaaa... Macam-macam Dr Fauziah niii sediakan kan? Anak-anak lak... pas makan, sambung lagik main monopoli...



18 Ogos...

Kalau ikutkan check out time jam 10am... kami siap-siap masak, makan and pas tu anak-anak ke swimming pool. Cukup time, my asben drop kunci tuk check out. But kami tak kuar pun lagi dari bilik... sedal pintu agar tak terkunci... hehehe... kemas barang-barang perlahan-lahan sementara tunggu anak-anak siap mandi.

Oh yea... macam kat Pontins Southport... Pontins kat sini pun guna top up tuk bekalan letrik. Kalau kat Southport, minimum amount boleh beli is GBP5. Kat sini lak, masa check in depa bagi free kad top-up GBP1... kali ni, kitorang tak beli extra kad top up sebab Baini ada kasi kiter kad top-up dia (GBP5) belum guna tempohari.

Sampai kat bilik... meter dia ada lagi balance GBP1.20 dan ada lagi 2 kad top up berjumpah GBP6 yang visitor sebelum niii tinggal tanpa depa guna (masih belum berlubang/punch)


Setelah kiter punch GBP2... meter reading masing berbaki GBP0.76... hahahhaaaa... 

Kul 11 lebih... kami bergerak meninggalkan North Wales kembali ke Bradford... tapi , sebelum tuuu....



Singgah dulu makna kat Ya Taiba, Manchester... yummy... nasi arab rasanya... kalau ikutkan nasi arab febret si Khaleef... tapi kiter heran ngapa kali nii dia tak teruja nak makan... ker tak cukup arab bagi dia??? Hahhahahhaaa...


Kesimpulan untuk percutian kami kali ini.....
Memang minggu lepas (Southport) kami sangat enjoy... masuk macam-macam park... Dalam ertikata lain enjoy ngan tempat-tempat ciptaan manusia evan di zoo yang telah diolah oleh manusia untuk dijadikan habitat hidupan liar.

Kali ini, kami enjoy dalam angle yang lain... menghayati keindahan alam semula jadi yang sangat indah... menjadikan kami sangat kagum dengan ciptaan-Nya... sukar nak digambarkan keindahan alam ini dan tak dapat nak dishare 100% buat tatapan reader sebab keindahan di lensa tak sama ngan keindahan pancaindera yang dikurna oleh-Nya...

Syukran ya Allah!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails