Wednesday, September 3, 2014

Bubble choco rice and nutties

Salam...

Hari niii nak kasi break jap citer pasal jenjalan... 
Kiter citer pasal main masak-masak lak yer... menu nyer??? Menu kudapan aje... "Bubble choco rice and nutties". Kudapan yang sangat sesuai untuk kiter yang "tersangat rajin" niii. Hik hik hikkk


 Bahan2 dia: cooking chocolate, buble rice, kekacang (i.e: almond flakes, hazel tumbuk, biji kuaci) yang dah disangai dan paper cup...

Sukatan??? Kita tak main sukat... sedia aje bahan-bahan tuu dulu...


 pas tuuu cair kan cooking cokolat secara double boiler.. ehhh!!! yer ker nama kaedah masak tuu??? hik hik hikk... masak air dlm periuk... pastu masukkan cokelat tuu dalam mangkuk kaca dan letak atas periuk yang mendidih airnya.

Bila chocolate tuu dah cair, tuangkan sedikit demi sedikit bubble rice dan nutties tadik... agak-agak cokelat tak berlebihan dan menyaluti semua bahan tadi... ok laaa kaann. kalau ada lebih kekacang tuu... ley simpan... wat cookies lain lak!


 Pas tu masuk dalam paper cup... biar jap cokelat tu kembali mengeras... Dulu kiter ada taburkan sikit hiasan "Hundreds and Thosands". Alaaa manik kecik-kecik kaler warna warni tuu... memang ghuper cookis tuu jadik chantekk... tapi rasa cam tak besh bila gigit... keras dan mengganggu kenikmatan nak makan kekacang nii... Nak piping white coco... hurmmm malas!!! So, kali nii kiterwat simple aje! 


Pas tuu simpan dalam bekas kedap udara... dah siap. Untuk cooking coco 350g ni kiter dapat more than 100pcs  "Bubble choco rice and nutties".. so boleh ler anak-anak bawak ke "kelas ngaji" petang nanti, makan ngan kawan-kawan. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails