Tuesday, January 6, 2009

AYAM HITAM MANIS

Actually kiter tak der mood nak stori mori hari niii... tapi... ader reader ber YM (Yahoo Massenger) ngan kiter

"sehari x baca blog anda...semacam hidup x bermakna...."

So, untuk memenuhi dan mewarnai kehidupan reader kiter tu, kiter post ler sesuatu walau kiter tahu yang bab/isu kali niiii kureng menarik perhatiannya.

Topiknya ialah.... cara-cara memasak AYAM HITAM MANIS. Kiter masak niii bile kutu kat kepala dah mati coz tak de idea nak masak apa..... biler balik keje nak cepat masak/makan.... atau biler kemalasan menghantui diri... sebab... biler masak niii tak payah masak sayur pun tak peee sebab dalam niii dah dimasukkan sayur.


Resepinya

1/2 bahagian ayam dipotong kecik-kecik dan digaul garam kunyit
minyak untuk menggoreng... jangan banyak sangat tau kolestrol kena jaga...
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
2 batang serai (dititik)
kicap secukupnya
1 batang carrot
bunga kobis
baby corn
daun bawang

Cara memasaknya

Goreng ayam (jangan terlalu garing)
Sebab ada sedikit kemalasan... ayam tak perlu diangkat... just buangkan minyak sedikit
masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
biarkan sedikit kekuningan/ garing
baru masukkan kicap
pas tuuu masuk sayur
dah masak.... tabur ngan daun bawang
garam tuuu agak-agak lerrr. Kiter dah tak masukkan since masa goreng ayam dah digaul ngan garam... lagi pun kicap dah masin kannn????

niii one off cara memasak biler nak cepat/malas ler..... Even simple... tapi LICINNNNN.

Ader gak cara lain nak masak ayam ala-ala cam niii ngan tambahan bahan-bahan lain. Nanti lerrrr kalau kiter rajin... kiter akan muatkan di sini.

2 comments:

nashora said...

amboiii...siapa la yg message...sehari x baca blog...cam x sempurna hidup...hihihih.....

Yana said...

hikhik, ke diri sendiri yang YM tuh??? hahahha, jangan marah erk.. nanti masakan tak menjadi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails