Saturday, January 3, 2009

Bangkok - Finale


Hari ke 5 (31 December 08), Kengkawan kitorang sume dah berangkat balik Malaysia. Kitorang jer lambat... flight kul 6.05 petang. Masa packing barang... alamak!! beg tak muat laaa... So, check-out kul 12 tgh...

Bergambo kenangan depan hotel jap

Pas tu mintak Abe Paa hantokan kitorang ke Pratunam nak beli beg, T-Shirt gambo tuk-tuk untuk kiter dan untuk menghabiskan Baht yang ada (2040 Baht). Untuk ke Pratunam... kitorang dikenakan caj tambahan 300 baht tuu... kalau naik bot pegi bali dalam 32Baht jerrr... Tak pe laaa... kan ke nak habiskan duit Baht niiii.

Tapi... pratunam is not the best place untuk dikunjungi... memang ramai orang... tapi... barang-barangnya tak berapa best & kualiti pun tarakkk. Baju memang banyak... tapi baju kain longgok ajeer laaa. Souviners tak berapa ada.

Tak yah lerr jalan-jalan kat kaki lima atau luar-luar tuuu. Panas dan buat penat jerrr. kalau nak round.. masuk kat dalam bangunan. Sejuk sikit coz ada aircond. Tapi tak der laaa yang special sangat pun. Yang best sikit... beg kulit. Diorang bole bagi diskuan up to 70% to 80%. Rugi lak tak beli 1 handbag yang kiter tul-tul berkenan tuuu price after discount 1500 Baht. Siap test original ke idak... KAlau kat Malaysia price lebih RM250 tuuuu. Perghhh terasa ruginyaaaa diriku inii.

Just beli beg bagasi poyo jer & dapat gak T-shirt yang kiter nak tu. Nampak gayanya kitorang gagal nak menghabiskan baht di tangan. Cukup lerr round-round kat situ tak best pun. Wokeh ler jom kita pulang...

"bergambo dalam van"

Kul 3.30 ptg kitorang dah sampai kat Airport....

Ha!Ha!Ha! Beg kitorang dah beranak (dah bertambah 1)

Terus ke kaunter check-in.






Kali ni dapat flight AK887 dan gate berlepas tak tahu lagik

Round-round jap sekitar airport, pastu 5.30 kitorang masuk ke balai belepas.. melalui kaunter immigration dulu...
Perghhhh... teruk betoi pegawai yang bertugas tuu... dia sibuk dok pot...pet... pot... pettt ngan kawan dia, muka lak mencuka..... tak tgk pun passport holder... dah siap cop... just campak jerrr passport tuuu kat kitorang. Tak cakap apa-apa pun. Kurang ajar dan tak mesra langsung...... geram tuu ada... tapi lantak piii laaa.. kitorang pun dah nak balik Malaysia.
since masa berlepas lambat lagik... kitorang jalan slow & steady, posing-posing sikit....



Tengok schedule pelepasan.. wooo kitorang kena ke gate F4


Dan akhirnya sampai ler kat gate security check-in. Kitorang kena tahan coz tak lepas security... bukankannya apa... just disebabkan ada air kotak dalam beg dan didie bawak mineral water dalam botol princess dia. Kitorang kata laa air kotak milo tuuu untuk replace susu didie.. so
diorang seal lerrr ngan plastic beg air kotak tuuu... tapi... air meneral kena buang... hangin jerr kiter... didie lak dah nagis-nagis nak air dia... sebab dia memang suka minum air kosong. Teruk lerrr.... air kosong pun tak bole ker???

Sampai kat Gate F4.... masih awal

so tak ramai orang lagik. Tak perlu beratur & tak tunggu lama pun... terus dapat masuk dalam pesawat. Tak lama komdian orang makin ramai.. pesawat hampir penuh. nasib baik awal...
Kali nii kiter duduk ngan didie


dan my asben duduk ngan kimie. Ha!Ha!Ha!hubby kiter tak bole tido lerr sebab kena bersoal jawab ngan polis pencen tuuu.

Ermmm untuk menghabiskan Baht yang ada..... so ape lagikkk beli Nasik lemak 2, hot dog 1 & pepsi

Jam 9pm waktu Malaysia... kitorang akhirnya selamat sampai di Bumi yang amat dicintai dan bertuah ini MALAYSIA.... I LUV Malaysia
Ini lerrr duit yang tinggal



Ini aje bekalan makanan yang tinggal

As conclusion...

di kota Bangkok.... priority adalah bershopping... tak berapa banyak tempat menarik yang kiter bole lawati... just wat (temple) dan their palace & muzium. Kalau nak lessure... kena ke Phuket atau krabi... tapi kat sana tempat shopping lak terhad.

Ermmm the best place untuk bershopping??? I suggest better u all gi kat Suan Lum Night Bazaar. KAt situ harga pun murah...sebab kalau kat Chatucak... biler dah ramai sangat orang... sesetengah gerai tuuu tak nak turun harga sangat. Sebab dia tahu... ramai lagik customer lain yang akan datang beli kalau kiter tak beli. Keadaan di Chatucak jugak sesak dan panas....

Transportation??? My opinion better u all gamble jer... tak payah nak guna khidmat travel agent cam kitorang. Banyak Baht yang u all dapat jimat. Dari airport... u all bole naik teksi airport.... tapii... tak perlu booking 2 hala.... masa balik u all guna teksi meter lagik murah. Nak jalan-jalan u all pilih lerr teksi meter.... tak pun naik tuk-tuk.... kalau dekat-dekat jer destenasi yang u all nak tuju... naik teksi motosikal... lagik murah. Kalau hotel u all dekat ngan train/MRT ok gak...

Cuba-cuba ler jugak survey kot-kot ada perkhidmatan bot dari hotel u all. Cam kiter... naik van travel agent ke chatucak untuk kiter kimie
dan didie... kena bayar 540Baht kalau naik bot 4baht jerr... jauh beza kannnn??? Kalau ke pratunam (pergi balik)untuk kitorang berempat
64baht naik bot... 240baht naik teksi meter dan 300baht naik van travel agent.

WAlau mahal...We all tetap mengunakan khidmat Abe Paa nii coz kitorang tak nak tanggung risiko kalau tersesat mesat... kalau kitorang berdua jerr ok... nii nak seret beret budak berdua niii... memang payahhh...

Kalau decide nak naik bot... tabah kan diri anda... kena cepat melompat ke dalam atau keluar bot... kalau tidak... sendiri mau ingat lerrr... lagik satu make sure hidung u all tak berapa kembang... sebab... dalam bot niii
hidung kita akan kembang kuncup... kembang kuncup... menahan bau busuk air sungai nii... satu lagik make sure anda duduk kat tengah-tengah...
kalau duduk kat kiri kanan bot... anda akan bermandikan perfume sungai niii. Last but not least.... make sure anda tahu hentian yang anda
nak turun.... pesanan dari penaja... bawak lerr spare plastik.... senang nak weaakkkkkk kalau daya tahan tubuh anda kurenggg

Halal Food? Kat sini memang susah sikit... dengar citer yang banyak makanan halal area shukumvit... carik kawasan nana/arab street. Tapi kitorang tak pernah pun ke situ... so no komen la. So, for back-up... bawak lerrr banyak bekalan dari Malaysia. Yang sepatutnya anda lakukan sebaik sampai... survery disekitar hotel anda. Jangan jadik cam kitorang... hanya dapat tahu stall makanan halal ada, hanya pada malam terakhir.... tapi tak pe... baru kitorang dapat mendalami erti kesyukuran itu dengan lebih mendalam.

Dan... setakat ini dulu jurnal catatan percutian kiter ke Bangkok selama 5 hari 4 malam ini..... KOP KOON KAA (Terima kasih). Jika ada rezeki kiter akan try lak menjelajah ke tempat lain,Insya-Allah...



2 comments:

nashora said...

erhmmm...patut la tgk hidung blogger nie makin membesar@kembang...akibat penangan naik bot gi pratunam tepmoh hari.....

pasai tertinggal duit masa mlm terakhir....nasib baik la mek bagi nasi ala nasi kerabu..tapi cover...kalau tidak kebulur la...tapi x pe....apa2 pun blogger nie still pengawal kewangan yang terbaik.....hahaha....cuma x dapat shopping handbag terutama kat MBK....rugi bebenor kan..tapi dapat juga mini handbag....boleh gi functions....hihihi...

nak gi mana pas nie....brisbane...tgk kewangan since tahun nie tahun ekonomi untuk dunia amat mencabar...cam tu suruh jer husband gi sorang2 jer....hahaha

Yana said...

amboi amboi... cuti malaysia sampai tak hingat adik dia yg cute nie... ader sourvr kat kiter tak??? hikhik...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails