Wednesday, January 14, 2009

Back to school

Catatan ini lambat dicoretkan... bukan apa.... masa kehangatan "back to school" niii kiter pun tengah hangat closing account. So kepala otak dok pikiaq debit kredit jerr.... so tak der mood nak jengok kat sini. Walaupun agak lambat ... kiter nak share gak citer bebudak niii.

Hari pertama persekolahan, Didie yang paling excited kali nii coz ini lerrr her 1st formal class yang dia join

"Didie mintak gambarnya diambil...."

(nak possing jugak...)

(model baju sekolah)

(on de way to school)

(dengan beg baru beg princess for sephia dan beg Ben-10 for kimie)

(niii teacher baru... depa tak tau bebudak niii student lama... layan depa macam student baru... naik kekok bebudak niii)

(as usual depa diiringi masuk ke kelas)

Kitorang menjangkakan didie akan menagis hari niii.... Yea laaa walau pun bulan 12 hari tuuu didie kitorang dah train dia kat sekolah niii... mana ler tau biler dia tengok budak baru nangis... dia pun ikut nangis.... bukan bole percaya dia niiii...


(kimie & didie terkaku seketika setelah memerhatikan ada kawan baru... siap bawak parents sekali join the class)

Kitorang tunggu gak kat luar dalam 5-10 minit.... tengok ok jer... so kitorang leave them with their new teacher & new friends.

Hari kedua kitorang hanto ke sekolah.... didie tak mau turun kete.... dia menangis-nangis tak nak gi sekolah.... terpaksa teacher dia dukung dia.... hingga ke hari ini... ada hari yang dia OK ada hari yang dia nangis-nangis.....

Mengikut teori Ishikawa.... kita kena mengenal pasti punca masaalah tersebut. Antara punca yang dikenalpasti kenapa didie macam tak enjoy....

1st, cikgu-cikgu sekolah tuuu dah bertukar hampir 80%. Cikgu yang suka layan dia dah berhenti.

2nd.... ada student yang lagik kecik dari dia dan cikgu-cikgu may be memberi lebih tumpuan kepada budak tuu... didie niii cam jeles leeee...

3rd... kalau masa bulan 12 tuh dia boleh duduk ngan alongnya... kini dia kena berpisah masuk kelas masing-masing. Dulu kalau kena mewarna dia akan warna sebahagian biler dah penat along dia yang kena habiskan, so sekarang sume tugasan sekolah... didie kena buat sendiri...

Ermmm... sampai biler didie akan moody cam niii kitorang tak tau lagik... tapi perkembangan pembelajarannya setelah 2 minggu bersekolah di sini... dia dah bole baca al-fatihah dan doa iftitah.

Kimie lak.... masuk 6 tahun niii boleh dikatakan setiap hari dia dilantik menjadi imam untuk mengerjakan solat berjemaah. So far kitorang tak risau sangat ngan kimie sebab dia memang mudah berkawan tak kira sape pun.

Hati ini manyaaakkkk risau woooo.... Hopefully depa ok lerr...

2 comments:

nashora said...

theori ishikawa tu mende....tu la pasai....so cam mana nak solve problem....bebudak yg menangis kat school...lebih seronok duduk rumah instead gi school.....isk..isk...isk...

Yana said...

hikhik... ntah ntah kngah n bngah dlu siap hentak2 kaki nak balik.. tak pun, sblm anta g skola da nangis2 kat umah peluk tiang.. uppsss.. bantal busyuk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails