Wednesday, February 11, 2009

Kimie vs nasi lemak

Before gi school... kimie mesti dan wajib breakfast di rumah alas perut dulu.... dan mesti gak dibekalkan untuk dia makan kat sekolah. Pernah gak sesekali dua kiter tak sediakan b/fast untuk dia.... muncung diaaaa..... usah ceghita laaaa....

Satu permintaan dia yang belum kiter tunaikan ialah..."nak bawak bekal nasik lemak kat sekolah.... kawannya Iman, teringin nak makan nasik lemak ibu kimie buat" Ayo-yooo..... itu nasik lemak ada sikiiittt cerewet. kalau nak buat masa hari bekerja niiii takut tak sempat lakkk nak bekejar punch card. Mana nak masak nasik... nak masak sambal.... nak rebus tolor. HA! Ha! Ha! Kalau nak masak bole aje sobonarnya.... siapkan lerrr sambal dan bahan-bahan lain malam sebelum tuuu yea dakkk... Pepagi just masak nasik... Dah malas... macam-macam alasan lerrr kannn????

So, last weekwend (Sabtu).... kiter menunaikan hajat kimie nak makan nasik lemak. TAk pe laaa kimie... lain kali laaa ibu masak untuk bawa ke sekolah.

Kiter masak agak banyak.... saja makan pagi kasi heavy..... plan nyer lunch lakkk menu yang sama... makan lewat sikit dalam kul 3.30 dan malam just makan yang ringan-ringan.... Errmmm.... itu lerrr planning kiter.

Pagi tuh... Kimie makan bertambah-tambah.... lapor bonar nampaknya..... ingat dia kebuntangan kekenyangan.... tetiba dalam kul 1 tgh.... dia nak makan nasi lemak lagik.... bertambah gak..... dalam kul 3.30ptg... kitorang ingat nak lunch nasik lemak tuuuhhh... tetiba kimie bersuara

"Ibu.... nak makan nasik lemak lagi boleeee... Nasi lemak.... tak nak telor... tak nak timun... tak nak kacang dan ikan bilis goreng.... kecuali nasik dan sambal bole????"

Kiter saling berpandangan ngan asben.... errrmmmm bagi lerrr dia makan dulu..... pun dia bertambah... Biler tengok kat periuk nasik.... tinggal sikit jerrr... tak pe laaa simpan lerrr untuk kimie dan Syahrul makan malam nanti.... so, kiter kena carik alternatif lain.....

Ermmm.... So untuk lunch merangkap minum petang... kiter buat lerrr sardine puff niiii.....
Punya lerrr laporrrr..... panas-panas kitorang terus makan. Nasib baik tak melecur lidah...

So untuk makan malam.... kiter just masakkkkk......

Yong Tau Fu.....

Kimie???? Seperti yang dijangka..... makan malam dia juga nasi lemak.... pun bertambah.... Nasib baik Syahrul decide makan kat luar ngan kawan-kawan dia.... so cukup laaa untuk kimie sorang. kali niii nasik lemak yang kiter masak benar-benar licin..... tinggal lerr sambal sikit
Sok paginya... kiter just goreng bihun.... tetiba kimie bersuara
"Ibu... kimie rasa cam tak nak makan mee... errrmmm... nasik lemak semalam ada lagik???"
Apo kono ekau niii kimie????? Adik kooo juga laaa maintain jaga badan......

1 comment:

nashora said...

hahaha....tu la x sempat ayh dia nak simpan untuk makan malam...adik dia makan nasi sama banyak ngan ikan bilis n kacang...

"Nasi lemak buah bidara....sayang ibu....
kimie nak nasi lemak lagi ibu".....hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails