Saturday, November 15, 2014

Kembara ke Isle of Wight-Finale

Kisah Kembara ke Isle of Wight kiter dah sampai ke Episode Finale.... means that time tuk kitorang kembali ke Bradford...

Pas breakfast, kami gunakan troli yang disediakan oleh pihak Caravan Park tuk hangkut barang ke kereta and lepas check out kami pun sedia tuk ke Jetty.


Setelah 2 hari lalu lalang depan simpang niii (simpang nak ke pameran motor yang kami gi semalam)... maka today, kiter dapat snap gambau bot di daratan ini 


 Dan rumah beratap unik niii


Rasanya atap niii dibuat dari Jerami... dgr citer... insurance tuk rumah cam gini amat tinggi coz risikonya tinggi kan!


Finally... kami sampai kat Jetty Fishbourne (IOW Ferry). Kami tunjukkan printed booking number kat pegawai bertugas... lalu mereka arahkan kami masuk kat lorong tepi sekali


 Dah banyak kenderaan que tunggu masuk pewot ferry


Ni depa nak scan booking ticket


 Macam seriuos aje muka pok cik tu kan? Hahhaaa... actually idok ler garang punnn!


 Dia scan orang depan punya pass lak


 Cukup time.... kami ikut aje flow dia...


Dan... naik ler kami ke dalam pewot Wrightlink... ready untuk meninggalkan jejak-jejak indah yang kami lakarkan di IOW ini...


Taklimat keselamatan dah diberi olah anak kapal dan time for depature... kiter pun ready gak ngan cik Cannon kiter tuuu


 Mulanya si Khaleef macam behave...


Pas tuuu tangan dia mula ler gatai nak gak memetik button cik cannon. Waduuhhh!!! Bikin kacau plan ibu nak naik kat dek atas yang open air tu.


Atas faktor keselamatan, maka cik cannon terpaksa dilepaskan pada En Asben... manakala for the mean time kiter jaga si tecik Khaleef


Ini ler antara gambar kenangan yang sempat Incik Asben ambik...


Berselisih ngan another Mr Wrightlink


 Tiga gadis pingitan niii pun tak lepaskan peluang menyaksikan detik-detik IOW ditinggalkan...




 Sebaik aje en Asben turun... Ci Cannon dah pun bertukar tangan ke cameraman cinonet niii



 Masam mencuka bila tak dop model yang nak khidmat dia.. Wokeh... cepat... kitowang possing niiii


 Wokey ler kannnn... tepek lagik salah satu gambar yang dia ambik.


Ni pun hasil Khaleef punya keroje!


 Pas penat jadik cameraman... dia kacau lak abang Mika dia!


Sementara tunggu 45minit berlalu... lepak time! Dan bila tiba masanya... kami turun mendapatkan kenderaan masing-masing.


 Next kitowang kuar jenjalan dulu sekitar town Portmouth


Bergambar lagik... dan lagik... Kenangan tuuuuu... We will miss u... huhuhuu...


 Dan lagik....

 Mercu tanda Portmouth


Family Dr Fauziah


 Family Tuan tanah blog


 Family rombongan Cik kiah dari Bradford


 Family kerabat Pak razak... (En Asben dan Adik Ipar kiter)


 Next kami drive ke tempat niii. Sebaik aje parking kete... berlari-lari kitowang. Ngape?


Nak tangkap gambar Cik Hovertravel nii


Benda alah niii macam feri gak... pengakutan air yang boleh accomodate ramai passanger  dan lajuuuuuu.. Tapi kereta tak ley naik... Tu yang berlari-lari anak kitowang... takut terlepas nak capture gambau dia


 Khaleef pun teruja tuuu


 Aiikk... nak tgk hovertravel ke nak main toys budak niii?


Bila sampai atas darat... tak sampai seminit pelambung kembong tadik dah pun leper... pantas sangat beb!


 Wokeh... kita angkat satu gambar kenangan


Bergambar kat sini aje... sebab dia ada buat pagar keselamatan. Tapi kalau nak masuk pun boley... gi aje kat gigi air... coz kat situ dah tak dop pagar...


 Sementara tunggu urusan unloading & loading selesai


 Siap ada yang bersantai di gigi air nak tengok hover dari dokek... Tiket first class gitiew.


Ni gambar hovertravel dah ready berlepas...


video
Ni yang sempat kiter rakam... actually part yang paling besh bila hover tuuu masuk aje ke gigi air... dia terus vroommmmmmm... hingga penonton yang duduk tiket first class tu hampir melayang di libas percikan air dan angin yang kuat desyummm desyumm... Havoc dah terkekeh kekeh memasing! Hammmbiikkk kauuuu!But part yang tuuu cik Cannon kiter terhenti merakamnya sebab memory full. Bila di check balik... semalam Khaleef rakam entah apa tah... sepanjang-panjang yang mungkin... Habishhhh space ibu huhuhuuuuu


 Dah delete rakaman Khaleef, baru cik Cannon boleh teruskan operasinya. Nampak tak Kimie??? Hover tadik!


 Pas tuu. Drive ke sini lak.. kami ke sini.


 Huurrmmm... kubu diorang dolu-dolu kot!Malas nak baca...



 Bergambar aje ler kan! Nak kejar masa ler katakan!


 Wah!!! Semangat Mikayeel masa niii


 Seronok lihat anak-anak punya gelagat time bergambar


 Ni yang kelakau.. ada hati nak tembak kereta kebal niii


Dah buhsan ngan model-model yang sama...


 Kiter ambik khidmat model lain lak!


 Jangan kechiwa sebeghini ghuper nak oooiiii!


 Tabikkk tuan!!!!


 Udaaahhh.... jom pulang!


Dah... dah jommmmmm!!!



Gambar hiasan... hihihiiii... Nun di hujung sana ada dataran pahlawan katanya... Tapi malas den nak menapak ke sana... cukup kat sini aje laaa... 

Sebaik melawat beberapa tempat menarik kat Portmouth... time tuk kami hantar Mikayeel kembali ke rumah mereka..

 Sempat lagi tuu depa main kat laman rumah


 Kitorang pun ambik kesempatan tuk lunch kat sini aje...


Bekalan makanan kami dah siap masak masa kat caravan tadik... So, jimat sikit masa... Lps makan, solat jamak taqdim... dan beransur pulang ke Bradford.

Perasaan sedih dan sayu mengiringi kami. Sedih toi kiter tengok muka anak buah kiter tuu... Tak puas main ngan abg Kimie.... Tambahan lak kami pun dah nak pulang ke Malaysia. Andai kata ini pertemuan kitowang yang terakhir di bumi UK... maknanya setahun lebih or almost dua tahun gak ler baru kitorang bertemu lagik... Time tuu... sure Mika dah besar.. Huhuhuu.... 

IOW..... satu lagi memori indah yang dapat kami pahatkan di bumi UK ini... Terima kasih buat kuarga adik Ipar kiter yang sudi join kembara kiter kali ini. Dan terima kasih yang tak de batasannya diucapkan kepada partner jenjalan kiter Dr Fauziah dan famili... Tanpa mereka kisah kembara kiter sure mendatar. Kehadiran both of the family telah melengkapkan rencah kisah asam garam kehidupan kiter di IOW ini... I'll miss dis moment... i'll miss u guys...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails