Sunday, November 2, 2014

When he call me "ibu"

Ini my youngest son... Khaleef... Dah besar kan??? Entah apa yang dikira pun entah lerr... sibuk nak buat homework cam abang kakak!

Masa dia genap 2 tahun dulu... dia dinasihatkan oleh visiting nurse tuk hantar ke dia ke Speech Therapy session. Sebab time tuuu dia masih berbubling / berbahas baby... Dia hanya pandai sebut perkatan Ayah (1st perkatan)... kakak (2nd word dia), "Yuuunnggg" iaitu panggilan tuk along dia dan Tukkkk (atuk dia)

Last 2 month ago, puas kitorang ajar dia sebut perkataan "IBU". Memang x ley punya! Every morning... kiter train dia...

Ibu: Say "I"
Khaleef: "I" (tu nasib baik ler kalau keluar gak "I" tuuu... Usually dia menyengih aje!
IBU: "BU"
Khaleef: langsung tak keluar "BU" dia... Sampai kembung mulut dia nak lepaskan perkataan "BU" tuuu... memang tak ley... aiissyyyy!!!! Nak kata tak ley sebut sukukata "BU" tuuu tak gak... sebab masa tuuu dia dah pandai sebut perkatan "Buka" dan a few perkataan yang lain. Contohnya: nyum-nyum (nak makan), minum (nak air), yaakk (kalau dia poo poo), wiwi (kalau dia kencing), yon-yon (merujuk kat karaktor kartun kegemaran dia)

Kiter tak putus asa, lalu sang ibu ini pun ajak ler dia berbubling... "Bpppurrrrrrrrrr"..Pandai lak dia buat, sampai menyembur-nyembur ayaq liur dia... Along ngan kakak dia dulu tak dop masalah panggil gelaran kiter tau... 1st word depa berdua as usual... "Ayah" ler kan? next "Abu"(hahhahaaa... kiter ler tu!). Before 2 tahun lagik Kimie dan Sephia dah ley sebut ayah ibu. Khaleef????

Last month...
Waktu kiter bukak blong Baini... tetiba Khaleef datang dekat... galak toi dia ketawa sambil tunjuk gambar seseorang dan sambil sebut "Aaaasaaaahhhhhh" yang bermaksud Aisyah. Ammboooiii anakkuuuu!!! Ibu tak pandai sebut... kakak Aisyah, dia boley lak!!!!

Dan pantang berjumpa ngan Aisyah... terjerit-jerit panggil kakak Aisyah dia... perrgghhhh bikin hati ibu panas bebbbb!


Genap umur Khalef 2 thn 4 bulan yang lepas... masa tinggal kitorang berdua aje... kiter bagi dia yum..yumm (istilah Khaleef kalau dia nak makan). Dia nak tambah lagi... sekali dia jerit.. "Buuuuu". Kiter yang tengah basuh pinggan terkezzuuttt chipanzi... Haaaa!!! Dia dah boley panggil ibu... terharu sungguh... Bila kiter suruh panggil ibu lagik... dahhhh bisu pulak!

Last week... di adah mula memanggil kiter... cam ner dia panggil...? hahhahahaa dia gelarkan kiter.. "Mama"... yea dia panggil kiter "MAMA"... Loorrhh... abg kakak panggil ibu... takkan awak sowang nak panggil mama... Abish camner? Tapi... bila dia dah panggil tuuu kiter menyahut aje laaa kan! Takkan nak buat derrkkk aje kan! Sesekali tuuu dengar gak ler dia sebut "BU".

Semalam, umur dia dah 2 tahun 4 bulan 11 hari...  dah dapat dengar banyak kali dia panggil kiter ibu dan kenkadang tu mama gak yang disebutnya. Apa-apa pun... bangga beb..bila anak dah boleh panggil kita kan... walau pun terpaksa menanti lebih dari 2 tahun Hehehe...

note:
What eva laaa... Ibu tetap sayang anak-anak ibu!

1 comment:

aryan azra said...

memang seronokkan..mcm akak ni kalau anak boleh sebut mama dulu terus kembang sbb anak boleh panggil mama dulu baru papa..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails