Wednesday, December 24, 2008

DAGING BLACK PAPPER

eRrrmmm..... jom kita masuk semula ke kelas memasak huwaina dot blogspot.

Entry niii di post bukan kiter nak menunjuk terrer memasak... sebab... kiter niii memang tak gheti sgt masak memasak niiii. Just suka-suka nak memenuhkan blog. Woiii... wa punya blog... suka hati gua lerrr nak masukkan entry hapa... moga-moga asben I yang baca blog nii dapat belajar mempelbagaikan masakannya. Idok lerrr ayam masak merah jerrr....

Tuan-tuan & puan-puan... cik pun bole leeee.... u all igt tak pasal daging korban yang kiter dapat tempohari. Lum habis lagik tau.... so minggu lepas kiter buat Daging Black Pepper

Bahan-bahannya

500g daging (dihiris nipis) rebus dulu daging ni untuk dapatkan air daging tu)
1 sudu kecil bawang putih dicincang
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam

Bahan B:
1 cawan capsicum (campur semua warna) dihiris kalau tak de guna cili merah/cili ijau pun ok jerkkkk
1 batang saleri (tak isik pun tak pe)
1 biji bawang bangla di potong enam
sedikit daun bawang dipotong sepanjang 3 inci
2 biji tomato besar potong enam
3 inci halia di hiris halus seperti batang mancis

Cara memasaknya

Panaskan sedikit minyak dikuali..
Tumis bawang putih
MAsukkan daging dan serbuk lada hitam masak sehingga daging empuk.
Akhir sekali masukkan sos manis, sos tiram, dan kesemua bahan B.
Setelah sebati.. masukkan sedikit air. Bubuh garam dan gula jika perlu..


Wokehhh.... dah jadikkkk sonag jerrrr. Sodap tak sodap belakang kira.... tapi ok laaa at least kita mencuba... iaaa dakkkk??????


4 comments:

nashora said...

ambooiiiii!!!.....kutuk husben nampak.....kang merajuk x nak masak lagi baru tauuuu....biar la hamba mahir satu jenis masakan...kang tahu bebanyak....asyik kena masak jer....at least kalau tahu satu jer....kena masak sekali sekala jer...x kan nak suruh masak tiap2 hari....jemu makan aym masak merah jer....

wah..sekarang dah ada trademark kat picture...advance.....jgn lupa nak balik kat bangkok belajar maskaan siam pulok...ingat org ajak gi sana....tidur n makan jer kat hotel....hahaha!!!

Yana said...

huhuhu... terer masak ke??/ em, nyumi.. kitorang lagi terer lah... guna perencah megi je.. tak yah susah2... hahahaha

nashora said...

aikk....3 bulan lagi....x kan maggi jer...maggi masak lemak...maggi masak kicap...maggi masak sambal....hihihi....

apa lagi...chef dah bagi resepi tu...catat...n apply....Plan Do check act...hahaha..

Yana said...

hikhik.. megi pun kira orait la kan... dari masak air je... hahahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails