Saturday, December 13, 2008

Salam Aidiladha....

Coretan aidiladha lambat lak pulak di postkan. Bukan ape..... saje je.... biler makang banyak sangat daging lembu niiii.... idea cam hilang sementara... lagi pun susah lak nak masuk ke blogsport dua tiga menjak niii....



Ermmm... Mungkin ada di antara kita yang telah lupa mengenai Hari Raya Korban ini, maklumlah di negara kita, sambutan Aidilfitri lebih meriah dari Aidiladha. Untuk di"share" bersama... Hari raya korban merupakan hari memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim yang sanggup untuk mengorbankan anaknya(Nabi Ismail) demi tuntutan Allah Yang Maha Esa.



Korban adalah ibadah yang ulung sejak zaman berzaman. Namun, bagaimana kita sebagai umat terkini di zaman sains dan teknologi ini berkorban? Tepuk dada... tanya ler iman.... Actually kiter tak mau ler mengulas ngan panjang lebar mengenai ibadat korban ini... Sebab kiter niii pun bukannya arif tentang agama. Takut tersalah bicara.... padah jawabnya.



Yang kiter nak coretkan ialah asam garam kehidupan kiter bagi meraikan aidiladha kali niiii. Dengan ketentuan dari-Nya..... maka dapat lerrr kiter merayakan aidiladha di Terengganu seperti yang dirancang. Menu pagi raya kali niii lontong, sambal tumis ikan bilis & rendang ayam.

"Ermmmm yummyyyy...."


"Konon-kononnya niii aje yang kiter ambik untuk dimakan.... yang tambah menambah lepas tuuuu tak leh lerrr nak capture..."



Lepas solat (kiter tak join) & makan.... kitorang lawat moyang bebudak niii kat umah anaknya lagik satu (Pak MAt). Dalam kemeriahan kitorang makan nasik minyak dan lontong.... moyang bebudak niii terlantar kaku di atas katilnya.... di saat ni... hati ini terlalu sayu.... melihat insan yang begitu cergas dan ceria dahulunya, kini hanya terbujur di atas katil... menanti insan lain membantunya untuk meneruskan sisa-sisa kehidupan yang dipinjamkan sementara ini.



Dengan mata nan setiasa tertutup rapat.... juadah hari raya ini nenek hanya menikmati susu khas yang disalurkan melalui tiub. Tiada suara.... apatah lagi senyum tawanya... hanya yang kedengaran cuma hembusan nafas yang entah kan bila diambil kembali oleh penciptanya.



Sekembalinya kiter dari melawat nenek.... kitorang meneruskan projek membuat doughnut sebanyak 4kg untuk dijamu untuk aktiviti esok pagi.... korban..... Emmm... korban dikawasan sini dibuat raya ke-2. Kalau buat donut kecil-kecilan tuuu biasa lerrr bagi kiter... Ni sampai 4kg.... mau berpeluh ketiak den... tak lalu lak orang nak makan nanti. So..... kitorang terpaksa menggunakan tenaga lelaki (Yo namanya) untuk menguli doh donut niii..... 3 orang tenaga kerja (mama, mak num & Yo) diperlukan untuk mengadun kesemua adunan.... dan komdiannya dipecahkan kepada 6 orang tenaga kerja (lina, ain, mak num, yo, mama & kiter) untuk menguli doh hingga benar-benar sebati dan lembut.





Pas tuuu..... dah jadik.....



apa lagi..... goreng pun sodap....



Donut digoreng separa masak dulu, sok pagi baru digoreng sepenuhnya. Tapi..... memandangkan dah ada yang meleleh ayaq liur nak makan donut niii so kiter goreng lerrr sikit untuk menu petang tuuu disamping makan kek besday boi yang ke-34 tuuu...


asben kiter...? hampeh.... masa menguli dia nyorok.... time makan dia yang dulu.... poyo lerrr.. Tahan ler kimie & Didie....


kiter ade bagi sikit doh kat depa.... doh yang putih-kuning dah bertukar kaler kelabu.... digentil-gentil sebesau biji kacang tanah... rugi tak capture gambo hasil kreatif kimi & didie. Merengek-rengek bebudak tuuu suruh goreng depa punya donut....


"ibu.... goreng ler along punya donut niiii...." merengek kimie


"along ngan adik gi lerrr mandi dulu. Nanti ibu goreng donut niii okay???" kiter create something untuk cover line. masa diorang mandi cepat-cepat kiter buang doh tuuu... yerrrrkkkk.... geli nengok doh dah kelabu tuu....


"mana kitorang punya donut" tanya kimie sebaik sahaja siap mandi.


"Alamak.... ibu dah makan semua.... sedap laaaaa along & adik buat..... sori laaa ibu terlupa nak tinggalkan untuk along sebab sedapppp sangat"dalih kiter.


"wooooo sedap yea..... nanti along buat untuk ibu lagi yea...." mukanya sedikit kecewa kerana tak dapat menikmati donut hasil buatannya tapi dia tersengeh bangga setelah dapat tahu donutnya sedap. dalam hati iniiii..... tak buat pun tak pe along.... tak lalu ibu nak makan.... he! He! he!

Hari raya ke-2....


Actually hari raya ke dua niii mama nak masakkan kitorang nasik beriani, dalca dan daging panggang. Tapi.... masa menggoreng donut ngan dia pagi tuuu kiter nampak mama cam semacam jer. Semalam lak.... mama muntah-muntah... so kiter cakap kat mama benda tuuu kita masak komdian pun tak pe. Lagi pun kawasan sini ada buat jamuan makan ngan daging korban tuuu. Tak lama lepas kiter cakap ngan mama.... kiter tengok mama dah berbungkus ngan kain.... dia demam.... domam rindu agaknya.


Lepas breakfast..... san masa orang sibuk melapah daging korban... kiter sibuk melapah duit poket kat Pasar Payang. Shoppin sikit-sikit. PAs tuuu singgah jap kat Batu Buruk... mengotakan janji pada bebudak niiii... beli layang-layang.


"Yang sibuk main depa berdua jer..... "



"my little princess sibuk main pasir"


Balik dari batu buruk, ngam muka tak malunyerr kiter join makan kenduri. Kiter "melantak" bermangkuk-mangkuk sup tulang.... makan gulai daging.... makan daging goreng cecah sambal belacan.... perrrggghhhh tak hingat dunia. Nasib baik kepala tak ting.... tong.....


Orang sibuk makan... bebudak niii lak sibuk nak berposing cam awie & erra.







Memandangkan projek nasik beriani tak jadik... petang tuuu kitorang tukar plan, salai daging .... untuk bawak balik ke bangi.... banyak ler pulak daging tuuu bole masak 2-3 kali... Emmmm.... sodap niii kalau buat masak lomak daging salai





Dari terengganu.... kiter singgah bermalam lak kat Pahang... tak balik Pahang nantiiii.... kecik hati lakkk orang Pahang. Hati kedua-dua belah pihak kena jaga wooooo..... Nanti ada lak satu lagi muka cam cencurut.... he! He! He! Mak & Abah jangan maraaa yeaaaa..... Bagi depa.... tak jumpa anak memantu tuuu ok lagik... tak jumpa cucu....????



Kat Pahang... abah ade masuk korban... most of daging abah sedekah jerrrr. Abah just ambik sikit untuk diberikan kepada anak-anaknya. Memandangkan anak sulongnya tak balik.... de tak masak kot.... Syahrul duduk ngan kiter dan yang lainnya konfirm tak masak.... so kiter diarah ambik kesemua daging tersebut. Banyak tuuuuu.....



Nampak gayanya.... menu kitorang bulan niii berkonsepkan daging lembu...... moooooo......mooooo

2 comments:

Yana said...

Salam Dear,

Waduh waduh, bisa jadik anak n isteri solehah gituh... hikhik... erm, boleh wat cerpen nie... eh, novel lagi okeih... nnt bg kde 50% keuntungan erk..

Yelah, raya aidilfitri kan ngah raya pahang dlu baru nganu kiter... hihihi..Ma n abah pun tak sabar2 menunggu ketibaan anak2 kepada anak dia tuh.. (kime n didiey) erk.. jgn perasan.. ;)

Kalau kde kawin nnt kena camtu lah erk? fair n luvly gituh..

nas said...

amboiiii...kutuk org x tolong uli donut nyer....bukan apa...tgh bertarung tgk m'sia lwn vietnam....last2 hampeh.....tapi dapat makan donut...erhmmm....marvelous...selain gaul ngan gula n cicah sambal ikan bilis....waduhhhh....

anak n isteri solehah....hihihi....org temerloh bukan nak tgk anak n menantu...nak tgk cucu....dapat menantu...perabih...ikan keli jer...hihihi...cucu siap boleh tapau lala lagi tu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails