Tuesday, December 16, 2008

Jom ke kelas memasak.....

Entry kiter yang lepas... kiter ada mention kannn yang kiter dapat banyak daging korban kannn????


So apa lagik..... on Friday lepas ( 12/12) kiter buat 1st menu berasaskan daging iaituuuu.....


Bi Hoon Sup daging.


Bahan-bahannya:

1/2kg daging (kalau ada tulang lagik best)
1 inci halia
2 ketuk kuib ayam
4 biji bawang merah }
2 biji bawang putih }ditumis
3 sudu rempah sup }
3 biji kentah dibelah dua
2 batang carrort dibelah 6
2 batang saleri

Meat ball
Air secukupnya
Garam sesedap rasa

Bi hoon yang dah di celur
Daun sup & daun bawang
Begedil kalau ade
Sambal kicap…. Kalau nak pedas

Cara nak buat sup:
Rebus daging hingga agak-agak empuk
Masukkan kuib ayam dan garam dan rebus lagik sampai betoi-betoi empuk
Baru masukkan kentang & carrort agak2 dah empuk
Masukkan bahan tumis dan saleri
Dah masak…. Boleh ler dihidang….



Kiter makan ngan sambal kicap dan begedil niii...

yang hebatnyer kat begedil niiii ialahhh..... daun sup hiasan tuuuu.... daun tuuu hasil tanaman kiter tauuuu.... he! He! He!

Bebola kat dalam sup tu lakkk.... fishball jer... Actually kiter nak masukkan meatball... dah habis round bangi... tak jumpa lak meatball.... fishball pun jadi laaaaa.....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails